Mi magyarok pálinkát iszunk – de mit isznak a többiek?

Mi magyarok pálinkát iszunk – de mit isznak a többiek?

 

Whisky: A szó az usquebaugh alakból rövidült, jelentése az élet vize. Gabonából (árpából) lepárlással készített érlelt ital. Tőzegen füstölik az árpát, ettől lesz jellegzetes íze. Az érlelés alatt alakul ki a sajátos színe, illata, íze, melyet a tölgyfa hordónak, illetve az annak pórusain beáramló levegőnek köszönhet. Az elkészült párlatokat házasítják (blendelik), ettől lesz egyenletes a minősége. Skótok, írek és kanadaiak nemzeti italának számít.

whisky

A whiskyfajták összehasonlítása – forrás: Dr. Hoschke Ágoston előadása, BCE, 2013.

whisky

Whiskyfajták – fotó: menstyle.hu

Vodka: Gabonából, rozsból, árpából, búzából, burgonyából vagy kukoricából előállított párlat. Érlelés és pihentetés nélkül kerül piacra, illetve fogyasztásra. Minősége a szeszfok beállításához használt víztől függ. A párlatban csak tiszta etilalkohol van, ezért nem okoz másnaposságot és fejfájást. Az oroszok és a lengyelek nemzeti itala, de eredete nem tisztázott.

vodka

Vodkafajták – fotó: seatekgroupltd.ch

Rum: Cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett alkoholos, desztillálással készített ital. Érlelési eljárás során kapja jellegzetes színét és ízét. Fehér, arany, fekete, fűszeres, overproof (50 térfogatszázalék fölötti) és prémium fajtáit ismerjük. Katedrálisszerű föld feletti pincékben érlelik. A rum színét a fahordós érlelésnek köszönheti. A Karibi térségben, elsősorban Kubában számít nemzeti italnak.

rum

12 évig érlelt rum – fotó: therumhowlerblog.com

Cognac: Meghatározott szőlőfajtákból, kétszeres lepárlással készült, legalább két évig tölgyfa hordóban érlelt ital. Az eljárás végén blendelik, az állandó minőség biztosítására. A korát a benne lévő legfiatalabb alkotóelemű ital kora szabja meg. Nevét származási helyéről, Cognac megyéről kapta. A franciák nemzeti itala, az ital alapját adó gyümölcs termőterülete földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik. A konyak palackján többféle jelölést láthatunk, melyek az érlelés időtartamára utalnak.

• V.S. (Very Special) vagy *** (3 csillag): olyan konyakok, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább kétéves.

• V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), Réserve: négy évnél idősebb párlatok házasításából származik.

• Napoléon, X.O. (Extra Old): a legfiatalabb összetevője is legalább hatéves.

konyak

2012 legjobb VSOP cognacjai – fotó: cognacfans.com

Gin: Gabonapárlat borókabogyóval történő ízesítésével állítják elő. Az íz kialakításához más fűszereket, egzotikus gyümölcsöket és növényeket is használgatnak. Az angolok nemzeti itala, legnépszerűbb fajtája a London Dry Gin. Napjainkban igen népszerű koktélalapanyag.

gin

Egy gyártó különféle gintermékei – fotó: esdmagazine.com

Sherry: Alapanyaga a szőlő. Az ital tulajdonképpen egy borpárlattal erősített bor. A bort és a borpárlatot elegyítik, majd olyan hordóba helyezik, amelyikben még van előző évi bor. A hordóban lévő ital és levegő hatására egy finom élesztőréteg alakul ki az elegy felszínén (az ún. flor), ami a különleges száraz ízt adja. Eredetvédett ital, csak az a termék viselheti a sherry nevet, mely a Spanyolország délnyugati részén található Jerez nevű borrégióból származik.

sherry

Különböző sherrytípusok – fotó: winefolly.com

Calvados: Normandiai almaborból készített gyümölcspárlat. A vidék közel 200 almafajtájából keverten, házi receptek szerint állítják elő. Az almát bornak kierjesztik, majd amikor a boros jelleg kialakult, kétszeresen desztillálják. Az így elkészült italt minimum két évig érlelik tölgyfahordóban. A készítéséhez körte használata is engedélyezett. Francia nemzeti italnak számít, elsősorban aperitifként fogyasztják. Eredetvédelmet élvez.

calvados

Calvados – fotó: cavesdenormandie.com

Tequila: A kék agávé növényből készített párlat. Az összes tequila 45 százaléka az eredetvédelem szerint Tequila városa körül készült. Az italnak öt kategóriája ismert: Blanco, Joven Abocado, Reposado, Anejo, Extra Anejo. Típusai a 60 napnál rövidebb ideig tárolt (szinte frissen palackozott) fajtától az évekig tölgyfa hordóban érlelt, fűszerezett fajtáig terjednek. A 100% agávé tartalmú ital a legdrágább, de a törvény 50%-os agávétartalmú, megengedett mértékben cukrozott párlatot is engedélyez. Mexikó nemzeti itala.

tequila

Tequila, sóval és lime-szelettel – fotó: vergecampus.com

Az Armagnac a legrégibb francia borpárlat. A XIV. századtól készítik, de a XVIII. századig csak helyben ismerték. 1936-tól szigorú törvények szabályozzák készítésének minden lépését. A bort egyedi alambic lepárlón desztillálják, és tölgyfa hordóban érlelik több évig.

armagnac

Armagnac – fotó: armagnacdelord.com

Brandy: A holland eredetű brandewijn szóból ered, jelentése égetett bor. A szőlő erjesztésével készült bor lepárlásával létrejött égetett szesz. Alkoholtartalma általában 35-60%. Fahordóban érlelik, vagy hozzáadott karamellel utánozzák az érlelés színét. Az Európai Unió törvényei csak az adalékmentes, érlelt szőlőborpárlatok esetén engedélyezi a brandy név használatát.

Brandy de Jerez: Földrajzi eredet védett spanyol brandymárka. Kizárólag a „sherry háromszögben”, a Jerez de la Frontera, az El Puerto de Santa Maria és a Sanlúcar de Barrameda határokon belül készült borból állítható elő. Az érlelésre csak korábban sherry érlelésére használt amerikai tölgyfa hordót alkalmazhatnak, melynek űrtartalma 500 liter.

brandy

Az eredet-védett Brandy de Jerez – fotó: sherrynotes.com

Metaxa: A borpárlat és bor elegyítésével, majd fűszerezésével készült híres görög italmárka. Előállítási módja szerint sem a brandyk, sem a borpárlatok, sem más hagyományos európai szeszes italok közé nem sorolható, ezért hivatalos megnevezése egyszerűen szeszes ital. A palackon található csillagok száma a hordós érlelés éveit jelenti.

metaxa

 

Ötcsillagos Metaxa – fotó: koktelkereso.hu

Pisco: Szőlőpárlatból készült dél-amerikai szeszes ital. Nevét a kecsua pisqu, azaz kismadár szóból eredeztetik. Főként Chilében, Peruban számít nemzeti italnak.

pisco

Pisco – fotó: foodista.com

Grappa: Csak Olaszországban termett és feldolgozott szőlő törkölyéből készülhet, melyet részleges vagy teljes erjesztés után lepárolnak. A maga nemében különleges ital, hiszen az egyetlen olyan párlat, melynek desztillálásakor szilárd alapanyag kerül a lepárlóüstbe. A kész párlat hagyományosan ízesíthető, és kismértékben édesíthető is. Az érlelt grappa színe íztelen karamell hozzáadásával mélyíthető. Ha legalább 12 hónapig érlelték fahordóban, megkaphatja a „vecchia” vagy „incecchiata”, 18 hónap után pedig a „riserva” vagy „straveccia” jelzőket.

grappa

Különféle szőlők törkölyéből készült grappák – fotó: spirituosen-journal.de

Korn: A németek tradicionális „snapsza”. Az EU-szabályozás szerint kizárólag búza-, hajdina-, rozs-, árpa-, zabszem, illetve részeit tartalmazó erjesztett cefre desztillálásával készíthető. Minimális alkoholtartalma 32%.

korn

Korn – fotó: spreewald-praesente.de

Poitín: Tradicionális ír égetett szeszes ital, nagyon magas, 60-90%-os alkoholtartalommal. Alapanyaga malátázott árpa, gabona, burgonya. A hagyományos készítésénél kisméretű szakaszos lepárlót (pota) alkalmaznak, és tőzeggel fűtik a lepárló berendezést. 2008 óta élvez földrajzi eredetvédettséget.

poitín

Poitín – fotó: licensingworld.ie

Cachaça: Erjesztett cukornádból készített, 38-51% alkoholtartalmú párlat. A harmadik legnagyobb mennyiségben előállított ital a világon. Íze a rumhoz viszonyítva aromásabb, fűszeresebb. Brazília nemzeti itala.

cachaca

Különféle Cachaça-változatok – fotó: en.wikipedia.org

Ouzo: Görögország és Ciprus nemzeti itala, melyet általában aperitifként fogyasztanak. Gyártása során ánizst és más fűszereket áztatnak 96 v/v%-os finomszeszben, és rézüstökben újrapárolják. A lepárlás előtt a szeszhez néha csekély mennyiségű etanolt adnak. „Amikor az (egyébként tiszta, átlátszó) ouzóhoz vizet adunk, halvány tejfehérré változik, mivel az ánizs illóolaja csak alkoholban oldódik, vízben nem. Ez az ouzohatás: emulzió történik, melynek apró cseppjei szétszórják a fényt.” (I1)

ouzo

Ouzo és az ouzohatás – fotó: theoliverestaurant.com.au

Raki: Törökország nem hivatalos nemzeti itala. Ánizsmaggal ízesített párlat. A törvények értelmében a felhasznált alkoholnak legalább 65%-ban szőlőpárlatnak kell lennie. A fennmaradó rész finomszesszel helyettesíthető, mely általában melaszból készül.

raki

Raki – fotó: fethiyedays.com

forrás:agroinform.com

2016 pálinka trendjei

2016 pálinka trendjei

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

A 2016-os pálinka trendjei, a törkölypálinka kategóriában 2014-ben Champion-díjat nyert Villányi Pálinka általános igazgatóját, Nagy Sándort, és a 2015-ös évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert 1 Csepp Pálinka tulajdonos-cseppmesterét, Dömötör Zsoltot kérdeztük.

Pálinkafogyasztási szokások

A pálinka általában a családi/baráti összejövetelek indítójaként, a legjobb pillanatok, megismételhetetlen események köszöntőjeként szolgál, derül ki egy pálinkafogyasztással foglalkozó kutatásból. Ezért is fontos, hogy prémium termékeket válasszunk, hogy az élmény valóban kellemes, ne pedig kellemetlen maradjon. A pálinka harmóniájának úgy kell megjelennie, hogy az a hangulatunkhoz, a választott ételekhez passzoljon, azokat kiegészítse és keretet adjon az alkalomnak.

Mit iszunk idén?

Általánosságban elmondható, hogy ha pálinkáról van szó, akkor mindenkinek megvan a saját kedvence. Van, aki a kajszira, van, aki a szilvára esküszik, a legtöbben a hagyományos, magyar gyümölcsöknél maradnak. De mit mondanak a szakemberek?

A 2016-os év várhatóan a törkölypálinka nagy kiugrása lesz – mondja Nagy Sándor. Az előző évek pálinkafesztiváljai és kereskedelmi adatai alapján elmondható, hogy a törköly egyre inkább keresettebb különlegességgé válik. Évről évre egyre különlegesebb, minőségi törkölypálinkák lépnek a piacra.

A fokozatosan bővülő prémium törkölypálinka kínálatban egyre többen találják meg az eddig csak a gyümölcspálinkákra jellemző gazdag íz- és illatélményt. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb lesz a régen mostohaként kezelt nedű. Sokat segített ebben a trendben az, hogy 2014-ben a 18 darab ötcsillagos Pálinkakiválóság közül 1 törköly- és 4 szőlőpálinka is a kiválóságok közé került. 2015-ben már 3 törköly- és 5 szőlőpálinka nyerte el az ötcsillagos díjat a 18-ból.

Úgy gondolom, hogy a mostohán kezelt szőlő-, és vele kézen fogva a törkölypálinkáknak van a legnagyobb lehetősége a kiugrásra. – folytatja Dömötör Zsolt. Komoly lehetőségek vannak, hiszen Magyarországon igen változatos a szőlőfajta kínálat. A népszerű csemegeszőlőkön kívül megtalálhatók a fűszeres fehér, illetve a nehezebb vörös borszőlők is. Megannyi lehetőség.

A másik feladat a fiatalok elismerését kivívni. Erre tökéletes a pálinkák házasítása. A fiatalok szeretnek felülni a divat hullámaira. A megszokott ízek ebben a lendületben egy kicsit unalmasak. Rázzuk fel egy kicsit, keverjük az ízeket!

Hogyan választunk pálinkát?

Ahogy az a fent említett pálinkakutatásból kiderül, a vásárlások nagy része a boltokban generálódik. Itt a vásárlók pedig főként a minőség, a gyümölcsfajta, illetve az ár alapján döntenek. Ha saját felhasználásra vesszük, akkor inkább az ár/érték arány a lényeges, ha ajándékba szánjuk, akkor már a design is fontossá válik – ilyenkor a címke, a forma és az esetleges díszdoboz is komoly tényező.

Merre tartanak 2016 pálinka trendjei?

Meglátásom szerint Magyarországon a pálinkafogyasztás kultúrája dinamikus változáson megy keresztül – kezdi Dömötör Zsolt. A pálinka – mint gasztronómia cikk – a bor által kitaposott utat járja be, csak a fejlődése sokkal gyorsabb. A pálinka(párlat)készítőknek óriási felelőssége van abban, hogy az irány ne térjen le a helyes útról. Szerencsére egyre kiválóbb termékek jelennek meg a piacon. Kialakult egy egészséges verseny az értő fogyasztókért. Véleményem szerint a kereskedelmi főzdéknek nem az a feladata, hogy az alkoholra szomjazók mennyiségi igényeit elégítse ki, hanem az, hogy egyre nagyobb tömegben készítsenek minőségi pálinkát. A közös cél az, hogy az egyéb divatos alkoholtermékek szoruljanak háttérbe a finom hazai párlatokkal szemben.

Merre tart? Magyarosan szólva a szájból a gyomor felé – folytatja Nagy Sándor. Komolyra fordítva a szót a pálinka népszerűsége azzal, hogy hungarikum lett és törvényben előírt szabályok szerint készül, egy valóban prémium megítélés övezi. A pálinka feljebb került piaci szinten a szeszesitalok ranglétráján, a fogyasztók között is nőtt az élmény indexe. Azzal, hogy ennyi gyártó van és kevés gyümölcs, a minőségi italfogyasztók asztalára fog kerülni prémium termékként. A kereskedelmi főzdékből kikerülő prémium pálinka és az otthon főzött párlatok útja így egyre inkább szétválik.

forrás:www.palinkafozoarak.hu

Sok újdonsággal készülnek a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői

Sok újdonsággal készülnek a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői

 

Gyulai Pálinkafesztivál

 

Április 15. és 17. között rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez. Az esemény sajtótájékoztatóján a rendezők elmondták, hogy idén nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket.
Arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma első számú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez – mondta el Bora Imre a Gyulai Pálinkafesztivál új főszervezője január 11-én.
Az MTI kérdésére válaszolva Bora Imre kifejtette: újdonság lesz idén, hogy nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Arra törekszenek, hogy a Gyulához kötődő termékek, a kolbász, a májas, a csokoládé, valamint a hungarikumok, például a mangalica- és szürkemarha-termékek, a méz, a kürtős kalács hangsúlyosabban jelenjenek meg a fesztiválon.     Hozzátette: idén is szerveznek pálinkaversenyt, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel.
Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.
Bora Imre közölte: a rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
Koncertet ad idén az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.
Görgényi Ernő polgármester elmondta: a fesztivál kiemelt eseménye Gyulának, örülnek, hogy egy tőkeerős, professzionális tulajdonos kezébe került a rendezvény. Bejelentette: öt évre szóló megállapodást szeretne kötni a főszervezővel, amely szerint a város minden évben legalább négymillió forinttal támogatná a szervezést és ingyenesen rendelkezésre bocsátaná a helyszíneket. Erről a január végi képviselő-testületi ülésen döntenek – mondta a polgármester.
Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált Lovász Sándor ötletgazda szervezte meg 2000-ben Gyulán. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben számos hasonló rendezvényt szerveztek országszerte, a békési fesztivál sem színvonalában, sem látogatottságában nem tudta hozni a megfelelő fejlődést. Ezért döntött úgy Lovász Sándor, hogy átadja a rendezési jogokat a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-nek, amely már 16 éve szervezi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét – közölték a szervezők.
A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.
forrás: http://www.boraszportal.hu/froccs/sok-ujdonsaggal-keszulnek-a-gyulai-palinkafesztival-szervezoi-2323

Pálinkafőzés szabadsága Szlovákiában

Nemet mondtak a házi pálinkafőzésre, a Szlovák honatyák.

 

Szlovák-zászló-1

 

Elutasította ma a szlovák törvényhozás a parlamenten kívüli SKOK párt független képviselői, Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren és Juraj Miškov javaslatát, írja az Új Szó.

A honatyák azt kezdeményezték, Magyarországhoz hasonlóan nálunk is lehessen házi pálinkát főzni, anélkül, hogy a főzőnek bujkálni kellene.

„Abból indultunk ki, hogy Szlovákiában sok embernek van gyümölcsöse, vagy vannak gyümölcsfák a kertjében. Hagyomány, hogy a házi pálinkával megkínálják egymást, összehasonlítják, ki főzött jobbat stb. A ma érvényes jogi szabályozás szerint erre csak pálinkafőzdékben van lehetőség, ami több okból sem praktikus, és kis mennyiség esetén az adóteher miatt nem is rentábilis” – indokolta a javaslatot Kollár

Juraj Miškov pártelnök elmondta, a törvénymódosítással lehetővé tennék, hogy az állampolgárok tanúsítvánnyal rendelkező pálinkafőző berendezést vásárolhassanak, amelyet be kellene jegyeztetniük.

Az ötlet  Jozef Viskupičnak, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőinek is tetszett. „Én üdvözlöm ezt a javaslatot, amely teljesen apolitikus. A jelenlegi állapot bűnözőket csinál az egyszerű emberekből, miközben egy társadalmilag széles közben elfogadott jelenségről van szó” – mondta.

A pálinkafőzdék már nem voltak ilyen lelkesek. A Szlovákiai Szeszgyártók Társulásának titkára, Július Forsthoffer elmondta, az államnak a szeszgyártás minden formáját ellenőrzés alatt kell tartani. „Ha mindenkinek megengedjük a főzést, a minőségi és mennyiségi ellenőrzés is kisiklik a kezünk közül. Ebben látom a képviselői indítvány gyengéjét, melyet inkább csak egy választások előtti reklámfogásnak tartok. Gondolom, senki nem akarja, hogy egy olyan alkoholmérgezésnek lehessünk szemtanúi, mint nemrég Csehországban” – mondta.

Forrás: palinkafozoarak.hu

Tovább folytatódik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

Tovább folytatódik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

 

Ebben az évben is töretlenül folytatódik tovább a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek alapvető célkitűzése a magyar pálinka, mint hungarikum minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése – mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az Országházban, a 2015. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén.

Fazekas Sándor jelezte: az idei pálinka országkóstoló a  korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter hozzáfűzte: Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű pálinka készülhessen. Ehhez megvan az egyedi jó minőségű alapanyag – a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is.  A kiváló minőségű magyar pálinkát pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik. A pálinka országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet – mondta.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, mivel ezt a területet nagyon fontosnak tartja a szaktárca. A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos – mondta. A minisztérium ezért fejleszteni akarja a területhez kapcsolódó intézményrendszert, így várhatóan rövidesen köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Szakáli István Loránd, hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár elmondta: el kell érnünk, hogy a hungarikumok az egész világon kellő vonzerőt jelentsenek, ezért lényeges feladat a hazai mellett a nemzetközi népszerűsítésük is. Munkánk eredményeként a külföldiek minőségi magyar nemzeti termékként fogják beazonosítani a pálinkát, aminek legalább olyan kiemelt, országra jellemző itallá kell válnia mint a franciáknál a konyak vagy a skótoknál a whisky.

A pálinka az a termék a Hungarikumok Gyűjteményében, ami gazdaságélénkítő szerepet is betölthet, további nyereséggel kecsegtető piaci potenciált rejt magában. A lepárlással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások tevékenységükkel nagyban hozzájárulhatnak a helyi gazdaság és turizmus élénkítéséhez

Növelni kell a magyar pálinka elismertségét, mind bel-, mind külföldön – mondta a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke az MTI-nek az eseményen. Dúl Udó Endre szerint ehhez a mostaninál szélesebb körű és összehangoltabb marketing tevékenységre volna szükség Mindehhez Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a verseny szakmai elnöke hozzátette: az elmúlt években a kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége csökkent. Három éve még ez 780 ezer hektoliter fok volt, most 750 ezer hektoliter fok, vagyis 1,5 millió liter körül mozog évente.

A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/tovabb-folytatodik-a-nemzeti-palinkakivalosag-program